În luna august 2017, Comunitatea ortodoxă „Sf. Ierarh Spiridon” de pe lângă Spitalul de Urgență din Chișinău a demarat cu ajutorul Domnului, lucrările de construcție a unei biserici-capele pe teritoriul Spitalului de Urgență.
Acest sfânt lăcaș a fost înălțat din dorința cadrelor medicale, a bolnavilor, cu scopul de a completa actul medical și a oferi persoanelor internate în acest spital un real sprijin duhovnicesc. Or, omul în încercările prin care trece se luptă cu suferinţa, căutând sursele refacerii sănătăţii nu numai în ştiinţa şi practica medicală, ci mai ales la Dumnezeu, de la care aşteaptă ajutorul prin Biserică, prin medic şi preot deopotrivă.
După trei luni de muncă a fost finisată temelia viitoarei biserici; a avut loc turnarea coloanelor carcasei de rezistență. Iar, în perioada ce a urmat au fost aduse primele palete cu cărămidă roșie.
Pe parcursul lunii noiembrie 2017, 24 palete cu cărămizi roșii, așa cum îi plac Sfântului Spiridon au fost aduse la temelia bisericii, 3 tone de ciment, 2 mașini de nisip și alte materiale necesare pentru a începe zidăria.
În data de 28 noiembrie 2017, o echipă de cinci zidari a început cu Doamne ajută să zidească pereții. Meșterii au lucrat până pe 16 decembrie și au reușit să ajungă cu zidăria până în partea de sus a ferestrelor.
La finisarea lucrărilor de zidărie până la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon (25 decembrie), însuși minunatul Sfânt Spiridon a întins Dreapta Sa și a preschimbat iarna în primăvară, așa încât meșterii au avut parte de zile însorite și prielnice pentru efectuarea lucrărilor de construcție necesare terminării ciclului de zidărie a pereților și de betonare a inelului de rezistență.
La 26 decembrie 2017, un sobor de preoți a sfințit o frumoasă răstignire înălțată chiar în apropierea bisericii, din jertfelnicia familiei Tkacenko – Nagnibeda.
* * *2018* * *
În perioada ianuarie – februarie 2018, până în a treia săptămână a Postului Mare a fost luată o pauză la șantierul bisericii, timp în care nu a încetat citirea Acatistului Sfântului Ierarh Spiridon, în zilele de joi, ora 17.00 și duminică, ora 12.00.
Luni, 12 martie 2018, cu Ajutorul Domnului, o echipă de meșteri a purces la edificarea carcasei de rezistență a bolții bisericii.
După o muncă asiduă la montarea cofrajului, luni, 7 mai 2018, au avut lucrări de betonare a carcasei de rezistență și a planșeului de la turnul clopotniței.
În perioada iunie-octombrie 2018, cu Ajutorul Domnului și a oamnilor de bună credință au fost procurate materialele necesare: beton armat, bare și sârme de oțel, cărămidă, ciment, nisip, pietriș etc, și astfel, echipa de meșteri betoniști și zidari a continuat lucrările la acoperiș și la cele două turnuri ale bisericii.
La finele lunii octombrie au urmat lucrări de pregătire pentru perioada rece a anului (hidroizolație la acoperiș cu materiale bituminoase, hidroizolante).
În luna decembrie 2018, din Mila lui Dumnezeu a fost executată o lucrare foarte necesară, dar și costisitoare – lucrările de montare a ușilor și ferestrelor.
Marți, 25 decembrie, 2018, în ziua serbării Sf. Ierarh Spiridon, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a citit Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon la Biserica în construcție și a săvârșit un Tedeum de mulțumire în fața icoanei Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de minuni, cu părticică din cinstitele sale moaște.
* * *2019* * *
Anul 2019 a fost unul cu totul deosebit pentru comunitatea ortodoxă a Sfântului Ierarh Spiridon.
În perioada iulie-august 2019 au fost confecționate cupolele din cupru.
Pe parcursul întregului an s-au desfășurat lucrări cu amestecuri uscate în interiorul bisericii; Au demarat lucrările de placare cu piatră albă a turlelor.
În luna noiembrie au fost montate 6 clopote în clopotniță.
La începutul lui decembrie 2019, edificiul eclesial a fost conectat la electricitate; A urmat procurarea cazanului și au fost efectuate lucrările de instalare a sistemului de încălzire; A fost instalată catapeteasma, executată în atelierul Mănăstirii Nicoreni.
La data de 22 decembrie 2019 a avut loc sfințirea prestolului și prima Sfântă Liturghie, ierurgii săvârșite de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir.
* * * 2020* * *
Imediat după sfintele sărbători de iarnă, s-au reluat lucrările la acoperișul bisericii. Iarna blândă și mijlocirea Maicii Domnului și a Sf. Spiridon au permis să se avanseze mult cu lucrările în primele luni ale anului 2020.
Echipa de profesioniști în domeniul acoperișurilor condusă de dl Mihai Ceban a lucrat cu mult spor la șarpanta din lemn a acoperișului și au acoperit porțiuni cu tablă din cupru. La fel și meșterii pietrari au continuat placarea cu piatră albă de calcar a turlelor.
Începând cu luna martie, din darul lui Dumnezeu şi în ciuda dificultăților cauzate de pandemie (Covid 19), lucrările la șantierul Bisericii au continuat.
În zi de luni, 11 mai 2020, a fost montată cea de-a treia cruce, de-asupra altarului bisericii.
În perioada mai – august 2020, Biserica Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, a constinuat a se îmbrăca asemenea unei cetăți medievale în zale de cupru și în piatră albă ca neaua, ca o mireasă în ziua cununiei.
Toamna au continuat lucrările cu piatră de calcar și granit la exterior, înfrumusețarea cu piatră de carieră a soclului edificiului de cult, iar în luna noiembrie s-au alăturat și pictorii, pentru a picta altarul, cupola și un set de 12 icoane praznicale pe blat din lemn.
Cu Ajutorul Domnului, Vineri 18 decembrie 2020, în ajunul Sf. Ierarh Nicolae, echipa de meșteri pietrari condusă de dl Gheorghe Stratan au finisat lucrările cu piatră albă la exteriorul bisericii – haina albă de nuntă a Cetății Sf. Spiridon.
La data de 25 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a vizitat pentru a doua oară Biserica Sfântului Ierarh Spiridon, liturghisind la Hramul comunității noastre.
În timpul Sfintei Liturghii am mulțumit lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem aproape de finalul acestei lucrări deosebite. La fel aducem mulțumiri și la toată suflarea, care a contribuit la realizarea acestei minuni.
* * * 2021* * *
Pentru anul 2021, ne propunem și ne rugăm smeriți ca până la hramul Bisericii (25 decembrie) – ziua de pomenire a ocrotitorului nostru – Sf. Spiridon, să finisăm următoarele lucrări: pictura interioară a sf. lăcaș, procurarea și instalarea policandrului principal, amenajarea cu pavaj și iluminarea teritoriului adiacent.
Fie ca această lucrare misionară începută în beton, cărămidă, cupru și lemn să aibă o frumoasă continuitate prin cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii, spre Slava Preasfintei Treimi și a Minunatului și dragului nostru Sfânt Ierarh Spiridon al Trimitundei, Amin!