29 ianuarie 1980
Zburăm spre Corfu (sau Kerkira)
Peisaj admirabil: munți, apă, nori, lumină. La aeroport ne așteaptă domnul Spiros, prieten al Mănăstirii Sihăstria de la noi.
Ne-am închinat la moaștele Sfântului Spiridon la catedrală și ale Sfântei Teodora.
Domnul Spiru ne-a invitat să mai vedem ceva din această frumoasă insulă, așa încât am trecut pe partea opusă a insulei și am urcat la Paleokastritsa – o mănăstire bizantină din secolul XIII, pe o stâncă sus, deasupra mării. Este o icoană a Maicii Domnului, foarte cinstită aici în insulă.
Am vizitat apoi celebrul palat «Ahilion» și parcul cu statui. După masă am vizitat biserica bizantină Sfinții Iason și Sosipatru, cu icoane din secolul XIV (ale pictorului cretan Mihail Damaskinas).
Seara ne-am întors la catedrala Sfântul Spiridon. A slujit ÎPS Policarp al Kerkirei.
Ceva despre moaștele Sfântului Spiridon.
Sfântul Spiridon a fost episcop în Cipru. A participat la primul Sinod Ecumenic. Moaștele sale au ajuns la Constantinopol, iar la 1453, după căderea Constantinopolului au fost aduse în Corfu, împreună cu moaștele Sfintei Teodora. Le-au adus pe mulari!
Sfânta Teodora a fost adusă la mitropolie, iar Sfântul Spiridon la familia Evghenie Voulgaris și au stat la această familie până în 1922. Atenagora, Patriarh Ecumenic, a fost episcop în Corfu între anii 1922 și 1930. El le-a adus cu foarte mare cinste în catedrală unde se află și astăzi. Sfântul Spiridon a fost recunoscut ca patron al insulei.
Se fac multe procesiuni cu sfintele moaște, mai ales în cele patru zile de peste an.
- Duminica Floriilor – contra ciumei!
- Sâmbăta Mare – în amintirea frâului trimis de de Sfântul Spiridon în Corfu.
- 11 august – în 1716, turcii au asediat insula și atunci în fața lor a apărut, Sfântul în chip de călugăr, cu crucea în mână, îngrozindu-i.
- Prima duminică din noiembrie – contra ciumei.
Când stă Sfântul Spiridon în picioare?
- În a III-a zi după Paști.
- După 11 august – 3 zile.
- După 12 decembrie – 3 zile.
Am rămas 48 de ore în această insulă binecuvântată de Dumnezeu și de Sfântul Spiridon. Mulțumesc aici și domnului Spiru (Spiridon) – om cu chip vesel și deschis, cu o simplitate și o bunătate naturală, foarte asemănătoare cu cea a patronului său.
Jurnalul Arhim. Sofian Boghiu, pag. 245-246
Ați putea dori, de asemenea
-
Sfântul Spiridon: „Siliți-vă să agonisiți cele cerești, nu cele pământești”
-
Pomenirea morților în timpul Postului Mare
-
Păzeşte-ţi inima: Gânduri pentru a doua săptămână a Postului Mare
-
Începe perioada triodului: “Uşile pocăinţei deschide-mi mie, Dătătorule de viaţă!”
-
Duminica a 10-a după Pogorârea Duhului Sfânt (Vindecarea lunaticului)