Schimbarea la Față a Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Schimbarea la Față a Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos | Dezlegare la pește; Sfințirea primei recolte de struguri

Schimbarea la Faţă a Domnului este cel mai mare praznic al lunii august, prilej de întărire în credinţă. Iisus Hristos împreună cu cei trei ucenici, Apostolii Petru, Iacov și Ioan au mers pe Muntele Tabor unde, în timp ce Îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic. În timpul acestei străluciri, au venit Sfinții Prooroci Ilie și Moise și au vorbit cu El. Ucenicii au fost foarte uimiți și înspăimântați. Această întâmplare dezvăluie dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Patimile Sale, astfel încât ucenicii să înțeleagă, după Înălțarea Sa, că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu Tatăl și că Patimile Sale au fost acceptate cu bună știință (Marcu 9, 2-9).

Pe muntele Tabor, Hristos a arătat frumuseţea şi slava dumnezeirii Sale, pentru ca apostolii, şi prin ei întreaga omenire, să cunoască a Cui asemănare o are omul şi către ce se apropie când se înalţă duhovniceşte. De asemenea, ne arată pobilitatea propriei noastre îndumnezeiri.

Sinteza sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului o face troparul praznicului: „Schim­ba­tu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi Slava Ta, pe cât li se putea. Strălucească şi nouă, ­păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile ­Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie!”

Cu prilejul sărbătorii împărătești, la Biserica în construcție a Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei vom oficia sfintele slujbe conform următorului program:
Marți, 18 august, ora 17.00, Slujba Privegherii, cu mărturisirea credincioșilor.
Miercuri, 19 august, ora 8.00 Ceasurile III și VI; 8.30 Sfânta Liturghie; 10.30 Tedeum; 10.45 Predica zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *