SFÂNTUL SPIRIDON SĂRBĂTORIT CU FAST ÎN CORFU, în amintirea eliberării insulei de otomani

SFÂNTUL SPIRIDON SĂRBĂTORIT CU FAST ÎN CORFU, în amintirea eliberării insulei de otomani
În 11 august 1716, după un asediu de 22 de zile al otomanilor, Insula Corfu a fost eliberată în mod minunat prin ajutorul Sfântului Spiridon. De aceea, în fiecare an la această dată Sfântul Spiridon este celebrat cu fast pe străzile din Corfu.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Nectarie de Corfu, Paxos și insulele Diapontice, împreună cu alți cinci ierarhi greci și cu mulțime de credincioși au mers în procesiune cu moaștele Sfântului Spiridon spre vechea cetate Corfu. Cetatea datează din secolul 8 și este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În timpul procesiunii au răsunat clopotele tuturor bisericilor de pe insulă. Conform celebrei tradiții, locuitorii au împrăștiat pe drumuri ramuri de dafin și au întins covoare la balcoanele locuințelor.
După rugăciunile către Sfântul Spridon, Mitropolitul Nectarie a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a spus, potrivit Romfea, citat de Orthochristian, că sfintele moaște au fost purtate pe străzile insulei în căldură mare nu doar din cauza vremii ci și în toropeală spirituală într-o lume în care persoana umană este din ce în ce mai înstrăinată de Hristos, iar credința persecutată.
Corfu este numită și „insula Sfântului Spiridon”. În amintirea minunilor prin care Sf. Spiridon i-a izbăvit pe locuitori de foamete, boală sau invazii, corfioții îl onorează prin 5 procesiuni pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *