Zi de aleasă bucurie duhovnicească – Cetățuia din Chișinău a Sfântului Ierarh Spiridon și-a prăznuit hramul

Din mila lui Dumnezeu, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, deja al șaptelea an la rând, a fost săvârșită Liturghia praznicală cu prilejul hramului sfântului locaș. Această mult-așteptat serbare de suflet a reunit numeroși slujitori și credincioși care prin rugăciune au lăudat pe Domnul și au mulțumit Sfântului Spiridon pentru mijlocirea necontenită la picioarele Împăratului Ceresc.

Serviciul divin a început încă în seara zilei de ieri, când la slujba privegherii în ajun de sărbătoare, icoana cu moaștele Sf. Spiridon și papucelul său, au fost scoase din altar spre închinare credincioșilor, rămânând așa până în după-amiaza zilei de astăzi.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, desfășurată în deplină pace și bucurie sufletească, părintele paroh, prot. mitr. Mihail Bortă a adresat celor prezenți un cuvânt de felicitare și recunoștință:

„Preacucernici părinți coliturghisitori, iubiți întru Hristos frați și surori!

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu, Maicii Sale și prietenului nostru duhovnicesc – Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, pentru învrednicirea de a ne aduna astăzi aici ca să prăznuim deja al șaptelea hram al bisericuței care a devenit casa noastră întru Domnul.

Cuvintele de recunoștință se îndreaptă în primul rând către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, care ca un Arhipăstor bun și înțelept, este alături de comunitatea noastră încă de la prima piatră de temelie a acestui sfânt locaș și până în această clipă, încurajându-ne cu rugăciunea sa și cu tot sprijinul de care numai un părinte înțelept este în stare.

Vă mulțumesc și vouă, preacucernicilor părinți care ați venit astăzi să petreceți duhovnicește împreună cu noi acest eveniment atât de important și de familial. Vă suntem recunoscători pentru rugăciunile pe care le-ați ridicat către Domnul, prin mijlocirea Sfântului Spiridon și pentru că ați contribuit astfel la a aprinde în sufletele noastre a tuturor câte o căndeluță închinată Blândului Ierarh din ținuturile Trimitundei.

Și pentru că de două mii de ani totul ce se face în Biserică este în numele lui Dumnezeu, dar spre mântuirea credincioșilor, vă mulțumesc și vouă iubiți întru Hristos frați și surori pentru că astăzi ați ales să veniți în Cetățuia Sfântului, ca să-l cinstim împreună pentru tot ajutorul pe care ni-l dă din mila Tatălui Ceresc.

Și oare ar fi fost deplină slujba noastră praznicală fără alesele cântări ale corului Mironosițelor Sfântului Spiridon, care astăzi parcă și mai frumos ca oricând au cântat imne de laudă protectorului ceresc? Și pentru aceasta le mulțumesc și lor pentru truda lor aleasă prin care ne aduc mai aproape de cele cerești, în special în această zi însemnată.

Cinstită adunare,

Cei șapte ani de când și-a deschis ușile biserica noastră, ne-au demonstrat un lucru deosebit de important – sfinții lui Dumnezeu se roagă Lui doar pentru cei care le cer mijlocirea, iar exemplul Sfântului Spiridon este unul de o elocvență care nu poate fi pusă în vreun fel la îndoială, pentru că toate cele bune și de folos câte s-au făcut și se fac în această comunitate, indiferent de greutăți și de incertitudini, s-au înfăptuit numai prin mărinimia Maicii Domnului, a rugăciunilor Sfântului Spiridon și a voii lui Dumnezeu, Care este peste toți și peste toate. Vă îndemnăm deci în zi de sărbătoare – nu deznădăjduiți, sporiți în rugăciune, rămâneți neclintiți în credință și atunci Sfântul Spiridon va duce rugile noastre către Mântuitorul.

Să ne veselim deci duhovnicește și să fim demni de a avea în ceruri un asemenea neprețuit prieten! Domnul să vă binecuvânteze și să vă ajute prin sfinții Săi!”

***

Amintim că prestolul bisericii a fost sfințit la data de 22 decembrie 2019, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir.

Piatra de temelie a locașului de cult a fost pusă în vara anului 2017. Până în 2023, comunitatea a crescut și s-a consolidat, lucrările de construcție și amenajare a spațiului adiacent fiind încheiate și culminând cu instalarea unor mozaicuri unice pe pereții exteriori ai bisericii, care înfățișează sfinți ce se bucură de o aleasă cinstire în spațiul Ortodox basarabean.

Adresa bisericii „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei”: Chișinău, str. Toma Ciorbă 1, Spitalul de Urgență, intrarea prin poarta de pe str. Mitropolit Petru Movilă, telefon: +373 68 559 904.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *