✝ DUMINICA MARE – Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea). DUHUL SFÂNT ESTE CEL CARE NE CURĂȚEȘTE DE PĂCATE

Astăzi este Duminica Cincizecimii, numită în popor și Duminica Mare. Astăzi, la 50 de zile de la Înviere şi la zece zile de la Înălţarea Domnului la cer, a fost trimis pe pămînt în chip de limbi de foc Duhul Sfînt Mângâietorul, a treia persoană a Preasfintei Treimi, „Care din Tatăl purcede”, cum mărturisim în Crez. El a fost trimis de către Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru a desăvîrşi opera de răscumpărare şi mîntuire a neamului omenesc prin jertfa Sa de pe Cruce.

Hristos, și înainte și după Învierea Sa, le-a spus în repetate rânduri ucenicilor Săi că Se va urca la Ceruri și va trimite pe Duhul Sfânt, care-i va învăța toate (Ioan 16, 13). Acesta prin Taine îi va sfinți. Cel ce purcede de la Tatăl și trimis de Acesta va fi împreună cu Tatăl și cu Fiul viața Bisericii însăși (Ioan 16, 1- 13).

Și la cincizeci de zile după Înviere și la zece zile după Înălțarea Sa a coborât Duhul cel Sfânt ca o suflare de vânt și s-a așezat peste capetele Apostolilor sub chipul limbilor de foc (Fapte 2, 1-13) și au devenit înțelepți, vorbeau în limbi și săvârșeau multe minuni, până și învieri din morți (evenimentele acestea sunt cuprinse în cartea Faptele Apostolilor). Așa s-a întemeiat Biserica lui Hristos pe pământ și de aceea ziua Cinzecimii se numește ziua de naștere a Bisericii.

Prin lucrarea Duhului Sfânt se pot aduna oamenii în comuniune. Duhul Sfânt este şi cel care ne curăţeşte de păcate, ne face din oameni răi oameni buni, ne face oameni blânzi, sensibili, iubitori de Dumnezeu şi de semeni pentru că este foc curăţitor…

Această sfântă sărbătoare, reaminteşte lumii că scopul ei este să se deschidă către Împărăţia lui Dumnezeu. Focul Duhului pare frumos la vedere dar el arde spinii tuturor păcatelor, distruge mizeria adunată în vistieriile sufletului, înălţându-se vioi întotdeauna spre înălţimi. Şi ne mai spune ceva această zi: că niciodată Hristosul Iisus nu va fi uitat de cei ce-L iubesc pe El. Izbucnind printre noi în chip de sărbătoare, şoapta Duhului susură blând în urechile celor care vor să audă: nu uita niciodată, nu uita vreodată că eşti creştin!

***

Biserica Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei – Programul Sfintelor Slujbe:

👉 Slujba Privegherii cu Spovedania – sâmbătă (19 iunie) – ora 17.00.

👉 Sfânta Liturghie cu Împărtăşania – duminică (20 iunie) – ora 8.00 – Rugăciunile dimineții, Ceasurile III și VI, ora 8.45 – Sfânta Liturghie; Tedeum; 10.45 – Predică la DUMINICA MARE.

***

Adresa bisericii: Mun. Chișinău, str. Toma Ciorbă 1, Spitalul de Urgență, intrarea prin portița de pe str. 31 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *